Proje Ekibi
-
Elçin EKŞİ
Hacettepe Üniversitesi-Biyoloji (Lisans) - Gıda Mühendisliği (YL-Devam), ODTÜ-Biyoloji (YL)
-
Emre YILMAZ
Yazılım Geliştirici
-
Ömer BÜYÜKÇELİK
Junior Yazılımcı
-
Segah ALTUNTAŞ
Bilim Kutusu Proje Takip
-
Deniz Selin AKSOY
Bilim Kutusu Atolye Lideri
-
Ofcan OFLAZ
Proje Geliştirme
-
Cemre Can NOMER
Bilim Kutusu Temsilcisi
Yetkinlikler
- Biyoistatistik
- qPCR ve Microarray Analizleri
- R ile Programlama
- Protein Modelleme
- Çocuk Eğitimleri
Faaliyet Alanları
İlk olarak özellikle gıda laboratuvarlarında kullanılmak üzere işlenmiş et ürünlerinden pratik DNA izolasyonu sağlayan bir kit geliştirmiştir.
Ürünler/Prototipler ERES Biyoteknoloji, çeşitli biyoteknolojik ürün prototipleri geliştirmiştir. İlk olarak özellikle gıda laboratuvarlarında kullanılmak üzere işlenmiş et ürünlerinden pratik DNA izolasyonu sağlayan bir kit geliştirmiştir. Bu prototipi çeşitli devlet ve özel kurumların laboratuvarlarında denettirmiş ve başarılı olduğunu gösterilmiştir. Bu projenin yanı sıra havalandırma/iklimlendirme sektöründe yenilikçi bir yaklaşım olarak yenilikçi bir fotoreaktör tasarımı geliştirmiştir. Bu projesi ile İklimlendirme Sektöründe ARGE projeleri yarışmasında finale kalmıştır. Geliştirdiği bu prototipin ileri versiyonları üzerine çalışmalar sürdürmüş olup sektörün önde gelen çeşitli üreticileri ile görüşmeler sağlamıştır. ERES Biyoteknoloji, 2017 yılında bilim eğitimi ve yayını ile ilgili daha farklı projelere de başlamıştır. Haziran ayında ise “Bilim Kutusu” projesine başlamıştır. Bu projede kutu abonelik modeli ile çocuklara erişmek ve onlara “Bilim insanı olma deneyimini” yaşatmak amaçlanmıştır. Her biri özgün deneysel tasarıma sahip olan “Bilim Kutusu” ürünleri aylık olarak abonelerine iletilmektedir.
Hizmetler/Eğitimler/Organizasyonlar Bunların yanı sıra ERES Biyoteknoloji, biyoteknoloji ve biyoinformatik alanında akademik eğitimler ve danışmanlık hizmetleri sunmuş olup bu faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. Ayrıca açık kaynak biyoinformatik araçları üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Bunların yanı sıra ERES Biyoteknoloji WEBEND organizasyonuna sponsor olmuş ve yazılım dünyasında da varlığını göstermiştir.
Türkiye’nin ilk ve tek Biyoteknoloji Fuarı’nda OpenLab bölümünün bilimsel ve teknik organizasyonunu yapmıştır. Gelecekhane’nin talebi ile 2017 İstanbul Maker Fest’te bir açık MutfakLab organize etmiş ve bu organizasyonda katılımcıların yaşam bilimlerini tecrübe etmesini sağlamıştır. Bilim Kutusu kapsamında ise, pek çok etkinlikte farklı kesimlerden insanın “DNA” molekülü ve “bilimsel araştırma” kavramlarını deneyimlemesini sağlayan atölyeler ve etkinlikler gerçekleştirmiştir.
Bilim Kutusu “Bilim Kutusu” projesi özellikle STEM ve bilim eğitimini desteklemek ve daha geniş kitlelere ulaşabilmek için geliştirilmiş bir projedir. 7-14 yaş grubundaki çocuklar için özel tasarlanmış bilimsel deney kitleri sunar. Bu projenin hedef müşteri kitlesi aileler ve çocuklar olup internet üzerinden abonelik modeli ile özel tasarlanmış bilimsel deney kitlerini müşterilerine ulaştırmayı amaçlamıştır. Bunun yanı sıra, okul ve kurumlar içinde ürün segmentlerine sahip olan “Bilim Kutusu” kurumsal atölye hizmetleri ve ürünlerde sunmaktadır. “Bilim insanı olma deneyimi” ve “Bilimin heyecanlı dünyasına çocukları çağırmayı” amaçlayan “Bilim Kutusu”
geldiği noktada ülkede bu modele sahip tek örnek olmasıyla birlikte deneylerinin özgün ve özel tasarlanmış olmasıyla da fark yaratmaktadır.
“Bilim Kutusu” projesi kapsamında, Doğa Koleji, Kültür Koleji gibi eğitim kurumlarında 25 Nisan Dünya DNA günü aktivitelerinde atölyeler düzenlemiş; yaz döneminde çeşitli özel eğitim kurumlarının yaz kamplarında yine atölye hizmeti sağlamıştır. Bunun yanı sıra Bilim Kutusu, Ankara, Kayseri ve İstanbul’da çeşitli bilim şenliği, STEM ve MAKER fuarlarına katılmış; buralarda tanıtım, atölye çalışmaları ve satış yapmıştır.
Projenin başladığı haziran ayından günümüze kadar 12 ay - 1 ay arası değişen periyotlara sahip 10 bireysel abonesi olmuştur. Bu 10 abonenin yanı sıra farklı sayılarda tekli ya da çoklu alım yapmış 7 tane kurumsal ve bireysel müşterisi olmuştur.
Bilim Kutusu abonelik ve satışlarını internet üzerinden gerçekleştirmekte olup, bunun yanı sıra kurumlar için özel sınıf kutuları da tasarlamaktadır. Bu kapsamda çeşitli özel kurumlarla görüşmeler yürütmektedir.
“Bilim Kutusu”nun 2018 ilk yarı hedefleri, abone sayısını 100’e ulaştırmak, en az iki tane kurumsal müşteri ile ön-sözleşme yapmak, 25 Nisan Dünya DNA günü için farklı kurumlara atölye hizmeti sunmaktadır.
Sektörün en büyük filo şirketlerinden olan ve 25.000 aracı olan Hedef Filo ile görüşmelerimiz olumlu bir şekilde devam etmektedir.
Verdiğimiz dersler
-Biyoistatistik (32 saat, 2 haftasonu), İleri Biyoistatistik (16 saat, 1 haftasonu), qPCR ve Microarray Analizleri (16 saat, 1 haftasonu), Yeni Nesil Dizileme Analizleri – Varyantların Çağırılması (16 saat, 1 haftasonu), Yeni Nesil Dizileme Analizleri – RNA-Dizileme (16 saat, 1 haftasonu), Yeni Nesil Dizileme Analizleri – small RNA dizileme (16 saat, 1 haftasonu), Filogenetik Analizler (16 saat, 1 haftasonu), R ile Programlama (16 saat, 1 haftasonu), R/BIOCONDUCTOR ile biyoinformatik analizleri (16 saat, 1 haftasonu), R ile veri görselleştirme (16 saat, 1 haftasonu), Veri Madenciliği (16 saat, 1 haftasonu), Protein Modelleme (16 saat, 1 haftasonu) , fMRI Veri Analizi (16 saat, 1 haftasonu), Web Programlama, Backend-Frontend (35 saat, 4 hafta), Çocuk Eğitimleri (Geleceğin yeni nesillerin ellerinde şekilleneceği bilinciyle çocuklar ve gençler için özelleştirilmiş doğa eğitimleri sağlıyoruz. Doğa okur-yazarlığının sağlanması, koruma-kullanım dengesinin içselleştirilmesi ve ekolojik bilincin yerleştirilmesi adına özel olarak tasarlanmış eğitimlerimiz ile geleceğe doğru yatırım yapılmasını hedefliyoruz.)
Girişimcinin Gözünden
ERES Biyoteknoloji olarak DIY-BIO ve BioHack çalışmaları ile ilgili sivil toplum örgütleri ile çalışmalara başladık ve biyoteknoloji farkındalığının artması için İstanbul ve Ankara’da yeni projelerde yer alıyoruz.
Yüksek lisans çalışmalarımı gerçekleştirirken Neolitik döneme ait koyun kemik kalıntılarından DNA izolasyonu gerçekleştiriyordum. Bu çalışmalarımı sürdürdüğüm dönemde Avrupa ve Amerika’da işlenmiş et sektöründe at eti kullanımı ve gıda güvenliği problemleri baş göstermişti. Gerçekleştirdiğim çalışmaları bu problemin çözümü için uyarlamak yönünde fikir geliştirdim ve TÜBİTAK’ın girişimcilik programına bu fikir ile başvurdum. Bu proje ayrıca KOSGEB tarafından da desteklendi ve 2 yıl sonunda ortaya prototipimizi koyduk. Bu süreç içerisinde yan proje çalışmalarımız da oldu. Bu çalışmalarda nanoteknoloji bazlı membran test sistemleri ve kapalı alanlarda karbondioksit kontrolü için alglerle çalışan yenilikçi projelerimiz oldu ve bu projelerimiz desteklendi ve ödül kazandılar.
Girişimcilik, biyoteknoloji alanında girişimcilik, problemleri tespit etme ve problemlere yönelik yenilikçi teknolojik çözümler geliştirebilme gibi yetenekler kazanmamı sağladı ve akademi dışında gerçek dünyaya dair farklı tecrübeler biriktirdim. Bu süreç içinde çalışma takımı kurma, projeleri bu takımla yürütme gibi yetkinlikler kazanırken, karşılaştığımız pek çok probleme karşı da farklı yaklaşımlar ve çözümler geliştirebilme gibi kazanımlarım oldu.
2017 yılında ise Emre Yılmaz ile beraber çalışmaya başladık ve kişisel genom servisleri ile ilgili projeler geliştirmekteyiz. Aynı zamanda yeni bir takımla oluşturduk ve yenilikçi biyoteknoloji ürünleri geliştirmeye ve internet teknolojilerini de projelerimize dahil etmeye başladık.Bunun yanı sıra ERES Biyoteknoloji olarak DIY-BIO ve BioHack çalışmaları ile ilgili sivil toplum örgütleri ile çalışmalara başladık ve biyoteknoloji farkındalığının artması için İstanbul ve Ankara’da yeni projelerde yer alıyoruz.