İş dünyasında ister yeni bir girişimci olun isterseniz belli aşama kaydetmiş bir girişimci olun mutlaka yatırımcılara kendinizi ve projelerinizi anlatacağınız bir sunum yapmanız gerekir. Hemen her girişimci kendilerine sunulan ürün ve hizmetler konusunda detaylı bilgi sahibi olsalar da bu bilgilerini karşı tarafa nasıl anlatacaklarını bilemeyebilirler. İyi bir sunum yapabilmek yatırımcıyı kazanabilmeniz açısından önemli bir fark yaratabilir. Böyle zamanlarda Pitch Deck sunum avantajlarından yararlanılabilir ve yatırımcıları daha kolay şekilde ikna edebilirsiniz.
Pitch Deck Sunumu Nedir?
Girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirebilmek için yüksek miktarda finansman desteğine ihtiyaçları vardır. Bu finansman destekleri ise bankalardan ya da iş dünyasındaki diğer önemli yatırımcılardan sağlanır. Ancak işi bilen bir yatırımcıdan yüksek miktarda finansman desteği almak sanıldığı kadar kolay değildir.
İş fikriniz ne kadar ilgi çekici olursa olsun bu fikri karşınızda bulunan kişiye etkili bir şekilde sunamazsanız fikriniz hayalden öteye geçemeyecektir. Pitch Deck sunumu da bu aşamada girişimcilerin fikirlerini en iyi şekilde yansıtmalarına yardımcı olmaktadır. Girişimciler bu sunum türü ile fikirlerini kısa ve öz bir şekilde karşı tarafa aktarabilme imkânı elde edebilirler.
Yatırımcı sunumu anlamına gelen Pitch Deck, farklı sunum araçları ile geliştirilen ve yatırımcılara iş planınızı en iyi şekilde aktarmanıza yardımcı olan bir sunum metodudur. Bu sunumları hazırlarken mutlaka fikirlerinizi en doğru şekilde yansıtacak ayrıntılara yer vermeniz gerekmektedir.
Yatırımcıların genelde çok fazla zamanı olmadığından bu sunum uygulaması ile beş dakika gibi bir sürede iş fikrinizi tüm detayları ile anlatabilme imkânı bulabilirsiniz. Bunu yaparken tamamen benzersiz bir iş fikriniz olduğunu karşınızdaki kişilere göstermeniz gerekmektedir. Basitlik burada en önemli kavram olarak karşınıza çıkar. Eğer sunumuzu anlaşılır, basit ve her yönü ile aktarabilecek şekilde hazırlayamıyorsanız eksik bir şeyler var demektir.
İlginizi Çekebilir: Girişimcilerin Kaçınması Gereken Pazarlama Hataları
Pitch Deck Sunumu Nasıl Yapılmalıdır?
Bir iş fikrini hayata geçirmek konusunda bir yatırımcının desteği alınması gerekiyorsa çok etkili bir sunum hazırlanması gerekir. Pitch Deck sunumları hazırlanırken planlı bir şekilde ilerlemeniz oldukça önemlidir. Şu aşamalar ile iyi bir sunum hazırlayabilirsiniz:
- Öncelikle slayta giriş kısmının çok iyi olması gerekiyor. Burada girişiminizi en iyi şekilde özetleyen birkaç cümlelik bir giriş yazısı bulunmalıdır. İş fikriniz ile ilgili logo eklemesi de yapabilirsiniz.
- Bir sonraki slayt sayfasında ise işiniz hakkındaki misyon ve vizyondan bahsetmelisiniz. Ne iş yaptığınızı bu kısımda kısaca anlatmalısınız.
- Girişiminiz ile hangi problemi çözmeye çalıştığınızı ve bu girişim gerçekleştiğinde kullanıcı hayatında ne gibi bir değişim yaratabileceğinizi belirtmelisiniz.
- Ürününüz ya da hizmetiniz hakkında çok teknik detaylar hakkında konuşmak yerine kısa ve öz bir sunum hazırlayın.
- Girmek istediğiniz pazar hakkında bilgi verin. Bunu yaparken sayısal veriler kullanmaya özen gösterin.
- İş modelinizden kısaca bahsederek nasıl para kazanacağınızı belirtin ve beklenen kâr marjından bahsedin. Slaytta yatırımcınızın en çok ilgileneceği alan bu kısım olacaktır.
- Pazara giriş stratejinizden bahsetmeniz de oldukça önemlidir. Müşterilerinize nasıl ulaşmayı düşünüyorsunuz ve müşteri edinme konusundaki detayları hakkında kesin bilgiler sunmalısınız.
- Ekibinizde yer alan ortaklarınızdan bahsetmelisiniz. Sizi ve ekip arkadaşlarınızı diğer kişilerden farklı kılan noktaları vurgulamanız da faydalı olacaktır.
- Yatırımcıların kararını belirleyecek olan önemli slayt aşamalarından birisi de ürünün hangi aşamada olduğudur. Ürününüzün ya da girişiminizin herhangi bir başarı hikayesi olup olmadığı hakkında detaylı bilgi sunmalısınız.
- Rekabet durumundan da yatırımcıları haberdar etmeniz gerekmektedir. Kimlerle rekabet ettiklerini bilmek isteyebilirler.
Son olarak ise girişimlerinizin son halinden bahsedin ve ne kadar yatırıma ihtiyaç duyduğunuzu belirtin.