Bir Startup’ta Yer Almadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Şey!


Startup 
kavramı son yıllarda iş dünyasında en çok konuşulan kavramlardan biridir. Buna rağmen hakkında bilgi eksikliğinin en fazla olduğu alanlardandır. Amerika ve Avrupa’da daha önceki dönemlerde ortaya çıkmış olsa da Türkiye’de yeni yeni belirginleşen bir pratik olması ve bu yüzden net bir tanımının bulunmaması, bu sorunun başlıca nedenlerindendir. Ancak özellikle gençler, son yıllarda bu alana büyük ilgi göstermektedir. Var olan bir sorunu çözmek ya da yeni bir ürün ortaya koyabilmek için geliştirilen projeler startup olarak anılmaktadır. Ama startup projelerini farklı kılan bazı hususlar da mevcuttur. Bir startup projesinde yer almak isteyen bireyler, öncelikle temek bazı bilgilere sahip olmalıdır. Zira başarının yolu, yapılacak işe dair bilgili olmayla doğrudan bağlantılıdır.

İş Tanımını Unutun

Toplumun büyük bir kısmı, iş denildiği zaman sabah erkenden uyanılan ve akşam belirli saatlere kadar aralıksız çalışılan; buna karşın asgari geçim şartlarını bile karşılamayacak düzeyde ücret alınan bir pratik olarak algılamaktadır. Üstelik bu pratik bazen ölüme kadar ve genellikle de ölümden bir önceki aşama olan emekliliğe kadar devam etmektedir. Startup kavramı, tanımının kökten değişim yaşamasına neden olmuştur. Minimum sürede maksimum başarı ilkesine odaklanan startup projelerinin en belirgin özelliklerinden biri, yapılan işin neticesinin mümkün olan en kısa sürede alınabilmesidir. Üstelik bu yeni düzende sıkıcı ve zorlayıcı mesai saatleri yoktur ve bir kez başarıya ulaştıktan sonra, bireyin ömrünün sonuna kadar ağır şartlar altında çalışmasının gerekliliği de söz konusu değildir.

İlginizi Çekebilir: Girişimcilerin Yatırım Aşamasında Dikkat Etmesi Gereken 4 Temel Unsur!

Ekip Çalışmasına Adapte Olun

Başarılı startup çalışmaları incelendiği zaman genellikle kurucunun adı ön plandadır. Ancak bu tüm projeyi kurucunun tek başına tamamladığı ve tüm başarının ona ait olduğu gibi bir yanılsamaya neden olmamalıdır. Startupların temel özelliklerinden biri de birbirine tam uyum sağlayabilmiş, diğer bir değişle ekip ruhu oluşturabilmiş bireylerin bir arada olmasıdır. Elbette oluşturulan ekibin tamamen yeterlilik ilkesi gözetilerek, alanında yetkin bireylerden oluşması gerektiğini de vurgulamak gereklidir. Bir startup projesinde yer almadan önce bireyin ekip içerisinde çalışma becerisi kazanması büyük öneme sahiptir. Bu özelliği kazanamamış olanlar, projede uyumsuzluklar ve aksaklıklar yaşanmasına yol açabilmektedir.

Derinlemesine Değerlendirin

İster yönetici olarak isterse de ekibin bir parçası olarak startup projesinde yer alacak bireylerin sahip olması gereken özelliklerden biri de derinlemesine analiz yapabilmedir. Basit ve yüzeysel düşüncelerle bir projenin başarıya ulaşabilme ihtimali oldukça düşüktür. Başarının yolu, her ayrıntının detaylı bir şekilde incelenmesi ve analiz edilmesinden geçmektedir. Bilinmelidir ki derinlemesine değerlendirilmeyen her husus, daha sonra bir problem olarak yeniden ortaya çıkacaktır. Eğer proje birden fazla uzmanlık alanını ilgilendiren nitelikteyse, her alan kendi içerisinde derinlemesine değerlendirme yapmalı ve sonrasında bu değerlendirmeler birleştirilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Girişim Fikri Olanlar İçin BİGG Programının Avantajları Nelerdir?

Risk Analizi Yapmaktan Kaçınmayın

Riskler; yürütülen bir projenin maliyetinin artması, planlanan zamandan daha geç tamamlanması, yarıda kalması ya da tamamen rafa kaldırılması gibi sonuçların ortaya çıkmasına yol açan nedenlerdir. Risklerden söz ederken öngörülebilir riskler ve öngörülemez riskler olmak üzere ikili bir ayrıma gitmek mümkündür. Startup projelerinde risk analizi yapmak, bahsedilen olumsuzlukların ortaya çıkmasını engellemek için son derece önemlidir. Startup projesinde yer almak isteyen bireyler, en azından projenin kendilerini ilgilendiren alanlarında iyi derecede risk analizi yapabilmelidir. Risklerin analiz edilmesi ve belirlenmesi, bu risklerin gerçekleşmesi durumunda izlenecek yol haritalarının da hazırlanmasını sağlamaktadır. Bu yüzden de risk analizi yapmadan ve her olasılığı düşünerek detaylı bir yol haritası çizmeden girişimde bulunulmamalıdır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın