2021 İçin Etkili Startup Pazarlama Stratejileri

Teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, insan yaşamının pek çok kısmını geri dönülmez biçimde değişime uğratmıştır. Geleneksel iş modellerinin değerini yitirmeye başlaması da bu sürecin sonuçlarından biridir. Son yıllarda iş dünyasının üzerinde en çok durduğu kavramlardan biri olan startup kısa sürede yüksek başarılı projeler geliştirebilmeyi amaçlayan yeni nesil bir iş pratiğidir. Bir startup projesinin başarılı olabilmesi için dikkate alınması gereken pek çok nokta mevcuttur. Pazarlama da bu noktalardan biridir. Zira projenin içeriği ne olursa olsun, belirli bir hedef kitlesi vardır. Bu hedef kitleye en etkili şekilde ulaşabilmek ve bunu yaparken de pazarlama maliyetlerini minimum düzeyde tutabilmek gereklidir. Bu noktada da teknoloji bir kez daha varlığını göstermekte ve pazarlamanın yenilikçi yüzü olan dijital pazarlama araçları ile startup projelerine büyük destek sağlamaktadır.

E Posta Pazarlama

E posta pazarlama, dijital pazarlamanın en önemli araçlarından biridir. Projeye dair bilgiler ya da proje kapsamında yer alan ürünler, mali aracılığıyla doğrudan müşterilere iletilmektedir. Bu noktada müşteri verilerinin önemi ortaya çıkmaktadır. İşletmenin hedef kitlesinin ya da müşteri kitlesinin kimlerden oluştuğu net olarak belirlenmeli ve e postalar bu doğrultuda yönlendirilmelidir. E postaların alıcıların dikkatini çekebilmesi için doğru başlık seçimi yapmaya özen gösterilmeli, bununla birlikte e posta içeriğinin sade ve anlaşılabilir olması da gözden kaçırılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Bir Startup’ta Yer Almadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Şey!

İçerik Pazarlama

İçerik pazarlama da son yılların en sık başvurulan pazarlama yöntemlerinden biridir. Bu yöntemin esas amacı, müşteriler ile sürekli ilişkiler kurabilmek ve etkileyici içerikler ile sürekli olarak dikkatlerini canlı tutabilmektir. Günümüzde pek çok küresel marka da bu yönteme başvurmaktadır. Ancak içeriklerin profesyonel olarak üretilmesi hususuna özen gösterilmelidir. Zira özensiz içerikler, proje ya da işletme ile müşterilerin bağlarının kopmasına da neden olabilmektedir.

SEO

Bir web sitesine sahip olmak, işletmeler ve yürüttükleri projeler açısından sayısız yarar sağlamaktadır. Kurumsal kimlik oluşturmak için web siteleri en etkili araçlardan biridir. Ancak web sitelerinin doğru yönetimi ve hedef kitleye ulaşabilme potansiyelinin kullanımı da önemlidir. SEO çalışmaları, dijital pazarlamanın en yaygın biçimlerinden biridir. Search Engine Optimization kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen bu kavram, arama motorlarında ilgili anahtar kelimeler ile yapılacak aramalarda, projeye ait web sitesinin ilk sıralarda yer almasını sağlamaktadır. Web sitesinin Google ve diğer arama motorları tarafından endekslenmesi ve aramalarda iyi bir sıralama elde edilebilmesi için web sitesine dair yapılacak iyileştirmeler de bu kavramın içinde yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Girişimcilerin Yatırım Aşamasında Dikkat Etmesi Gereken 4 Temel Unsur!

Sosyal Medya

Sosyal medya, başarıya ulaşmak isteyen startup projelerinin kesinlikle kullanmak zorunda olduğu mecralardan biridir. Ancak bu kullanım, rastgele bir hesap açıp paylaşım yapmakla sınırlı kalmamalıdır. Günümüzde sosyal medya pazarlaması olarak adlandırılan ayrı bir pazarlama ve uzmanlık alanı bulunmaktadır. Özellikle projenin hedef kitlesinin genç ve orta yaşlı bireylerden oluştuğu durumlarda, onlarla etkileşimde kalmak ve projeyi takip etmelerini sağlayabilmek için bu en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için profesyonellerden destek almak, daha isabetli sonuçlar için elzemdir.

Kişisel Markalaşma

Kişisel markalaşma da startup projeleri için önem arz etmektedir. Hatta kimi durumlarda kişi adı, marka adının önüne geçebilmektedir. Marka bir isim tarafından başlatılan projelerin başarı ihtimali daha yüksektir. Bununla birlikte yatırımcı bulurken, marka değeri yüksek isimleri tercih etmek de başarı açısından atılabilecek önemli adımlardandır. Kişisel marka oluşturma açısından web siteleri ya da linkedin gibi sosyal iş ağları kullanılabilmektedir. Ayrıca sosyal medya da bunun için iyi bir araçtır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın