Girişimcilik, herkesin girebileceği ancak çok azının başarı ile tamamlayabileceği bir yoldur. Çoğu insan ekonomik bağımsızlığını kazanmak adına girişimci olmaya meyletmektedir. Zira ekonomik bağımsızlığın kazanılması, insan hayatını doğrudan etkileyen pek çok bağımsızlığın da temelini teşkil etmektedir. Ancak iyi bir girişimci olabilmek ve verilen emeklerin karşılığını alabilmek; disiplinli çalışma, güçlü psikoloji, zaman ve sermaye yönetimi, öğrenmeye açıklık, yol arkadaşlarının doğru seçimi gibi birtakım yetenekleri gerektirmektedir.
Bu yetenekleri kendilerinde toplamayı başaran ve girişimcilik örnekleri arasında parmakla gösterilen çok sayıda insan bulunmaktadır. Bu insanların yaptıkları şeyler ve izledikleri yollar, kendi işini kurmak isteyen girişimciler açısından son derece önemli örneklerdir. Başarılı bir girişimci olmak isteyenlerin, daha önceden bu hedefe ulaşmış kişileri incelemesi doğrudur; ancak başarının yolu herkes için farklıdır. Bu yüzden de özgün fikirler ile yola çıkmak gerekmektedir.
Hamdi Ulukaya ve Chobani Yoğurt
Başta Amerika olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde yüksek bilinirliğe sahip olan Chobani markası, Erzincanlı bir girişimci olan Hamdi Ulukaya tarafından hayata geçirildi. Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan yoğurdun Amerika’da yeteri kadar güzel üretilmediğini düşünen ve beğenmeyen Ulukaya, kendi formülü ile yoğurt üretmek amacıyla kapanmak üzere olan bir yoğurt fabrikasını satın aldı. Burada yoğurt ile birlikte farklı süt ürünlerinin de üretimini yapan Ulukaya, kısa sürede milyon doları aşan bir servet elde etmeyi başardı. Ulukaya’yı başarıya ulaştıran en büyük nedenlerden biri de çağın ruhunu yakalayarak geleneksel reklam araçları yerine, yeni medya reklam araçlarını tercih etmesidir. Bu sayede daha düşük maliyetler ile daha geniş bir kitleye ulaşan Ulukaya, küçük bir üretim tesisinde kurduğu markasını küresel ölçeğe taşıdı.
İlginizi Çekebilir: Girişimci Nedir ve Nasıl Olunur? Girişimciliğe Dair Her Şey!
Eren Bali ve Online Kurs Merkezi Udemy
Günümüzde online eğitim denildiği zaman her üç kişiden ikisinin aklına gelen platformlardan biri olan Udemy, Türk girişimci Eren Bali tarafından geliştirildi. Bu girişimini 6 içerisinde 57 yatırımcıya sunan ve hepsinden de ret yanıtı alan Bali, pes etmeyerek girişimini bugünkü boyutlarına ulaştırdı. Online eğitim devriminin hem Türkiye’de hem de dünyada en önemli parçalarından biri haline gelen Udemy, Eren Bali’nin genç girişimcilik örnekleri arasına taşıdı. Ayrıca Bali, başarısı nedeniyle 2017 yılında Forbes dergisinde “Vadideki Türk” adıyla kapak olmayı da başardı.
Seyyar Satıcılıktan Milyonerliğe John Paul DeJoria
Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve büyütülmek üzere Los Angeles’te bir yetimhaneye gönderilen John Paul DeJoria, başarı hikayesini sıfırdan yazan girişimcilerden biridir. Yetimhaneden sonra bir süre sokak çetelerine de katılmış olan DeJoria, kendi adı ile anılan ve büyük bir üne sahip olan Paul Mitchell saç ürünlerini üretmeye başladı. John Paul Mitchell Systems şirketini kuruncaya kadar, eliyle ürettiği ürünleri kapı kapı dolaşarak insanlara satmaya çalıştı. Gündüzleri ürünlerini sattığı küçük arabasını geceleri ise evi olmadığı için yatak olarak kullanan DeJoria, bu zorlukların ardından kendi markasını yaratmayı başardı. Bu başarı kendisine yıllık 1 milyar doların üzerinde bir gelir sağlamasının yanı sıra girişimcilik örnekleri arasında da adının sıklıkla anılmasına olanak tanıdı.
İlginizi Çekebilir: Tüm Zamanların En Ünlü 11 Girişimcilik Örneği
1 Milyar TL Yatırım Alan İlk Türk Girişimi: Yemek Sepeti
Girişimci olmak ve kendi işini kurmak isteyenler açısından en iyi girişimcilik örnekleri arasında yer alan Yemek Sepeti, Nevzat Aydın tarafından çok küçük bir sermaye ile kuruldu. Çok sayıda restoranı tek bir platformda toplayarak sipariş verebilmeyi kolaylaştıran bu uygulama, kuruluşundan birkaç yıl sonra anlaşmalı restoran sayısını 4 bine kadar çıkarmayı başardı. Her geçen gün popülerliğini artırmayı başaran uygulama, Türkiye’nin tüm şehirlerinden talep görmeye ve yaygın bir şekilde kullanılmaya başladı. Nevzat Aydın’ın girişiminin yakalamış olduğu başarı, yurtdışında da yatırımcılar tarafından takip edilmekteydi. Nihayetinde Yemek Sepeti, kuruluşunun on dördüncü yılında Delivery Hero şirketine 589 milyar dolar karşılığında satıldı. O zamanki kur üzerinden hesaplandığında bu para 1 milyar 596 milyon Türk lirasına denk geliyordu. Bu satış, Nevzat Aydın’a büyük bir servet kazandırmasının yanı sıra; Türkiye’nin yurtdışına satmış olduğu en büyük internet girişimi olarak da tarihe geçti. Başarısında ekip arkadaşlarının rolünün büyük olduğunu belirten Aydın, vefasının bir göstergesi olarak satıştan elde ettiği paranın 27 milyon dolarını çalışanlarına dağıttı.
Başarılı bir iş kurmak için desteğe ihtiyacı olan girişimcilere Bigg Garaj olarak destek veriyoruz! Detaylı bilgi ve iletişim için bize ulaşın.