Girişimci Nedir ve Nasıl Olunur? Girişimciliğe Dair Her Şey!

Dünyanın pek çok ülkesinde eş zamanlı olarak yaşanan ekonomik daralmalar, başta gençler olmak üzere insanları farklı arayışlar içerisine sürüklemiştir. Özgürlüklerine düşkün olan ve Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin sabah 9 akşam 5 çalışma düzenine boyun eğmemeleri ve daha özgür bir iş hayatına sahip olma yönündeki haklı istekleri, girişimcilik kavramını çağın en önemli kavramlarından biri haline getirmiştir. Girişimcilik, hedef bir pazarda var olan bir eksiğin tespit edilmesi ve yenilikçi yöntemler ile bu eksikliklerin giderilmesine yönelik adımların atılmasıdır. Girişimci nedir sorusunu da sermaye, zaman, yaratıcılık ve bilgi gibi unsurları bir araya getirerek başarılı bir girişim ortaya koymak isteyen kişi şeklinde tanımlamak mümkündür. Ancak iyi bir girişimci olabilmek için, diğer insanlardan pozitif ayrışma sağlayacak bazı özelliklere sahip olmak gerekmektedir.

Güçlü Bir Psikolojiye Sahip Olmak

Başarılı bir girişimci olabilmenin en önemli şartlarından biri güçlü bir psikolojiye sahip olmaktır. Zira başarılı olan girişimcilerin hikayelerine bakıldığı zaman, pek çoğunun başarısız denemelerin ardından başarıya ulaştıklarını görebilmek mümkündür. Karşılaşılan zorluklar ya da yüzüne kapanan kapılar nedeni ile yapmak istediklerinden vazgeçen kişiler için başarısızlık kaçınılmaz bir sondur. Girişimci nedir sorusu, içerisinde mücadeleci ve hırslı bir ruha sahip olmak gibi bir tanımı da barındırmaktadır. Girişimciler için yolun yarısından geri dönmek, yolun sonundaki nimetlerden faydalanamamak ile eşdeğerdir.

İlginizi Çekebilir: Her Genç Girişimcinin Sahip Olması Gereken 4 Beceri!

Belirli Bir Plan ile Yola Çıkmak

Gerçekleştirilmeye çalışılan girişim fikri ne kadar iyi olursa olsun, herhangi bir plana bağlanmadan hareket edildiği sürece başarısızlığa uğrama ihtimali yüksektir. Plansız ve programsız çok iyi bir girişim fikri yerine, detaylıca planlanmış orta düzey bir fikir üzerinde çalışmak girişimciler açısından daha avantajlıdır. Ortaya konulmak istenilen girişime dair planlama yapılırken, konuyla ilgili yetkin bir ekip kurmak ve projeyi tüm yönleri ile tartışarak çok yönlü bir plan yapmak gereklidir. Başarıya ulaşan büyük girişimler incelendiği zaman, hepsinin arkasında liyakat sahibi kalifiye bir ekibin olduğunu görmek mümkündür.

Alternatif Planlar Yapmak

Genellikle girişimci nedir sorusu yanıtlanırken, alternatif plan kavramından çok söz edilmez. Ancak başarıya uzanan yolun engellerle dolu olması kaçınılmazdır. Bu yüzden de zaman zaman karşılaşılabilecek engelleri aşabilmek adına alternatif planlar oluşturmak önemlidir. Alternatif bir çıkış planına sahip olmayan girişimciler, çözümü çok kolay olan problemler karşısında çaresiz kalarak başarısızlıkla yüzleşmek durumunda kalabilmektedir. Özellikle birden fazla aşamadan meydana gelen girişim planlarında alternatif plan sayısının çokluğu, başarının en önemli anahtarlarından biridir. Ancak yapılacak alternatif planların projeye ek maliyetler yaratmamasına ve ana hatlarından uzaklaştırmamasına da dikkat etmek gerekmektedir.

Yüksek İletişim Yeteneğine Sahip Olmak

İletişim becerisi, belki de girişimcileri başarıya ulaştırmak adına gerekli olan yeteneklerin başında gelmektedir. Zira diğer insanlardan yardım alabilmek, yatırım alabilmek için yatırımcılara projeyi anlatabilmek, girişim sonucunda elde edilen ürünlerin tanıtımını yapabilmek ve daha pek çok husus için bu yeteneğe gereksinim duyulmaktadır. İkna edici iletişim yeteneğine sahip olan girişimcilerin hedeflerine ulaşabilme ihtimali daha yüksektir. Zira yapılan şeyin gerekliliğine insanları ikna edebilmek, girişimler açısından son derece önemlidir. İletişim yeteneği, sonradan geliştirilmesi mümkün olan yeterlilikler arasındadır. Bu yüzden de iletişim konusunda yeterince başarılı olmayan girişimcilerin, başta ikna edici iletişim kursları olmak üzere çeşitli eğitimlere katılmaları ve kendilerini bu konuda geliştirmeleri tavsiye edilmektedir.

İlginizi Çekebilir: 5 Adımda Daha Üretken Bir Genç Girişimci Olun!

Kulaktan Dolma Bilgilerden Uzak Durmak

Girişimcileri ya da girişimci adaylarını hüsrana uğratan nedenler arasında, kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle sosyal medya platformlarında her geçen gün hızla türeyen ve girişimci nedir sorusunu, girişimcilikten uzak biçimde tanımlayan ya da dünya çapında başarıya ulaşmış birkaç girişimcinin hayat tarzını tüm girişimcilere benimsetmeye çalışan sayfalar, girişimcilerin yollarındaki en büyük tuzaklardandır. Zira bu tür sayfalarda sıralanan maddeler ya da yapılan paylaşımlar, gerçekten başarının anahtarı olsaydı; bu sayfaları yöneten kişilerin daha farklı konumlarda olması gerekirdi. İyi bir girişimci, başarıya ulaşmak için kendi yolunu kendisi belirlemelidir. Elbette bu esnada alanında uzman kişilerden tavsiyeler almak ya da nitelikli yol arkadaşları edinmek önemlidir. Ancak bir girişimcinin başarısı, özgünlüğü ile paralel seyretmektedir.

Sonuç olarak iş dünyasında başarılı olmak için uzun bir süre gerekir. Başarılı bir girişimci olmak içinse yazımızdaki ipuçlarını hayatınıza uygulayabilirsiniz. Sizde girişimci olarak desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçmeyi unutmayın. Detaylı bilgi ve başvuru için ETU Garaja ulaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın