Bir markanın üretmiş olduğu ürün ve hizmetleri hedef kitle ile doğru şekilde buluşturabilmesi, marka bilinirliğini sağlayabilmesi, markanın devamlılığını teminat altına alabilmesi gibi gerekçelerle pazarlama önem arz eden bir kavramadır. Klasik dönemde daha sıradan pazarlama yöntemlerine başvurulurken, iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte oldukça çeşitli pazarlama stratejilerinin ortaya çıktığı görülmektedir. Pazarlamanın başarıya ulaşabilmesi adına sürekli olarak yeni yöntemlere başvurması ve daima yeniliğin izinden gitmesi gereklidir. Bu doğrultuda bir girişimin ya da işletmenin başarıya ulaşabilmesi adına başvurabileceği pazarlama stratejilerinden bazıları şunlardır:
- Edinim Pazarlaması: Dijital pazarlamanın bir parçası olan edinim pazarlaması, arama motoru optimizasyonu, metin yazarlığı ve ücretli reklamlar gibi yöntemlere başvurarak firmanın web sitesine çekmeyi amaçlamaktadır. Burada amaç hem yeni müşteriler kazanmak hem de var olan müşterilerin satın alma dürtülerini harekete geçirmektir.
- Marka Pazarlaması: Tek başına bir ürünü pazarlamak yerine, bir bütün olarak markayı pazarlamayı hedefleyen stratejidir. Marka ile hedef kitle arasında duygusal bağ kurulabilmesi adına mizah, yaratıcılık ve hikâye anlatımı gibi yöntemlerden yararlanılmaktadır. Bu yöntem, müşterilerin markayı ya da markaya ait bir ürünü gördükleri zaman hatırlamaları ve duygusal tepkimeye girmeleri amacını taşımaktadır.
- Kampüs Pazarlaması: Oldukça yeni pazarlama stratejileri arasında yer alan bu yöntem, üniversite öğrencilerinin kampüslerde ya da şehrin farklı noktalarında stantlar kurarak markayı ya da ürünlerini tanıtmasını ifade etmektedir. Tanıtımın yanı sıra eşantiyon ürün dağıtımı da bu yöntemin bir parçasıdır.
- Gerilla Pazarlama: Kitle pazarlamanın getirdiği yüksek maliyete karşın, daha düşük maliyetlerle pazarlama faaliyetlerinin yürütülebilmesi için başvurulan bir yöntemdir. Şehrin işlek noktalarında markayı tanıtmak ya da bilinirliği arttırmak için uygulanan stratejiler bütünüdür.
- Etkili Kişi Pazarlaması: Influencer Marketing olarak da adlandırılan etkili kişi pazarlaması, sosyal medya platformlarında popüler olan kişilerden yararlanılarak yapılan pazarlamayı ifade etmektedir. Sosyal medya fenomenleri, hedef kitle üzerinde bir kanaat önderi etkisi yaratmaktadır.
- Nöropazarlama: Pazarlamanın en modern biçimlerinden biri olan nöropazarlamada bireylerin göz ve beyinlerindeki sinir dalgalarının kayıt altına alınarak duygusal tepkilerinin ölçülmesi söz konusudur. Etik yönü halen daha tartışma konusu olsa da etki bakımından en yüksek değere sahip stratejilerden biridir.
İlginizi Çekebilir: Pazarlama İlkeleri Nelerdir? Örneklerle Detaylı Anlatım!
Güçlü Bir Pazarlama Planı Oluşturmak İçin Cevaplamanız Gereken 6 Soru?
Bir işletme için olumlu sonuç veren pazarlama yönteminin, tüm işletmelerde aynı sonucu vermesi beklenmemelidir. Zira her işletmenin faaliyet alanı, ürün çeşitliliği ya da hedef kitlesi büyük farklılıklar barındırmaktadır. Bu yüzden de her şirket kendisi için özel olarak strateji belirlemelidir. Bunun için de sorulması gereken birtakım sorular bulunmaktadır:
- Oluşturulmak istenilen pazarlama stratejisi ile elde edilmek istenilen sonucun ne olduğu cevaplanmalıdır. Pazarlamanın; ürün satışlarını arttırmak, markayı tutundurmak, hedef kitle sadakatini kazanmak, bozulan imajı düzeltmek gibi pek çok amacı bulunmaktadır.
- Hedef kitlenin kim olduğu sorusu da strateji geliştirmek için yanıtlanması gereken sorulardandır. Bu durum hedef kitle segmentasyonunun sağlanması açısından önem arz etmektedir.
- Başarılı bir pazarlama stratejisinde işletmenin kendini farklı yönleri ile ortaya çıkarması beklenmektedir. Bu doğrultuda işletmeyi, rakiplerinden benzersiz kılan yönlerin ne olduğu sorusuna da yanıt verilmelidir.
- Hedef kitle belirlendikten sonra ortaya çıkan bir diğer soru da bu kitleye nasıl ulaşılacağıdır. Yani pazarlamanın hangi kanallardan yapılacağı belirlenmelidir.
- Pazarlama için ayrılacak bütçe de doğru strateji için yanıt aranması gereken sorulardan biridir. Bütçe iyi belirlenmeli ve etkili kullanılmalıdır.
- Çıktılardan ders almak, sonraki stratejiler açısından yol göstericidir. Bu yüzden de “sonuçta ne oldu” ve “buradan nasıl ders çıkartılmalı” gibi sorular da yanıtlanmalıdır.
İlginizi Çekebilir: Herkese İlham Kaynağı Olan 15 Girişimcilik Filmi!
İşletmeniz İçin Doğru Pazarlama Stratejisi Oluşturun!
Pazarlamanın bir bilim dalı olması, denklemde doğru şeylerin doğru yere konulması ile daima etkili sonuçların elde edilebileceği anlamına gelmektedir. İşletmelerin istenilen sonucu ortaya koymayan pazarlama stratejileri, genellikle hatalı stratejilerdir. Bu yüzden de doğru pazarlama stratejisi geliştirmek son derece önemlidir. Doğru bir strateji oluşturabilmek adına yukarıda belirlenen soruların işletmeye özel bir şekilde cevaplanması gereklidir. Ayrıca pazarlamanın geleneksel ve kitlesel pratiklerden dijital alana doğru kaydığı gerçeği gözden kaçırılmamalı ve bu bağlamda dijital pazarlamanın sunmuş olduğu olanaklardan da yararlanılmalıdır.