HEXATECH

C:\Users\User\Desktop\BIGG GARAJ _YENI_GUIDE_Kaynaklar\Blog Çalışmaları ve Çıkarımlar\İbrahim Çakır Röportaj\unnamed.png

KURUCU ORTAKLAR

AHMET SİNA BAĞCI – TOBB ETÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ’15 MEZUNU

İBRAHİM ÇAKIR – TOBB ETÜ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ’15 MEZUNU 

Hexatech elektronik tasarım, kablolu-kablosuz haberleşme, nesnelerin interneti (IoT) ve gömülü yazılım konularında uzmanlaşmış bir inovatif teknolojiler geliştirme firmasıdır. Hexatech dijitalleşme ve teknoloji ihtiyaçlarını tek merkezde karşılıyor yani teknoloji tabanlı fikirler tek noktada ürüne dönüşüyor. Bu kapsamda geliştirdikleri uzak izleme sistemleri ile dört bölgede 120 üzerinde güneş enerjisi santralini izliyor. 

2018 senesinde sıfır sermaye ile, sadece Tübitak BiGG desteğiyle kurdukları firma daha ilk senelerinde Türkiye’de kurulu olan solar gücün %2.5’inde ürünleri hizmet vermekteydi. Piyasada özellikle ithal muadillerine alternatif olarak tercih edilen ürünleri pazarda geniş bir müşteri kitlesi tarafından karşılık buldu. 

2019 yılından itibaren yapısını Elektronik Design House’a çevirmiş olup “Elektronik Design House” yapısında elde ettiği bilgi birikimini “Innovation House” yapısında geliştirip ürüne dönüştürerek spin off işletmeler üzerinden pazara sunmayı hedeflemekte.

  • İbrahim Bey, işinizi kurmadan önce neler yapıyordunuz?

Hexatech’i kurmadan önce yine bir start up deneyimim olmuştu. Tecrübesizlikten kaynaklı olarak ortağımla ayrıldık ve yeni bir iş mi kursam, bir işe mi girsem ikilemindeydim. İçimizdeki girişimcilik ruhuna bir şans daha vermemiz gerektiğini düşünerek Hexatech’i kurma kararı aldık. 

  • Nasıl bir eğitim aldınız? Üniversitenizde aldığınız eğitimin girişimcilik başarınız üzerindeki etkisini nasıl değerlendirirsiniz?

TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Bölümü 20… yılı mezunuyum. İlk girişimimiz için teknik çalışmalar yürütürken takıldığımız bir konuda problem yaşadığımızda bir akademisyenimiz bizi BİGG Teknogirişim sermayesi desteğine yönlendirdi. Bunun dışında Üniversitemizde girişimcilik konusunda farkındalık oldukça yüksektir. Her bölümde zorunlu ders olarak açılan Liderlik ve Girişimcilik dersinde girişimciliğin ülkemiz ve dünya için önemi konusunda gerekli yönlendirmeleri erken aşamada almış oldum. Üniversitemiz bünyesinde yer alan GARAJ Kuluçka Merkezi de bu yönlendirmeleri gerçekleştirmek için doğru bir adres oldu.

  • Girişiminizden (en son) kısaca bahseder misiniz?

2017 yılında TÜBİTAK 1512 BİGG desteği ile Teknopark Ankara’da kurulan firmamız 2019 yılından itibaren yapısını Elektronik Design House’a çevirmiştir. “Elektronik Design House” yapısında elde ettiği bilgi birikimini “Innovation House” yapısında geliştirip ürüne dönüştürerek spin off işletmeler üzerinden pazara sunmayı hedefler.

Hexatech, müşterilerinin elektronik tasarım ve web yazılım alanındaki ihtiyaçlarına yönelik terzi dikim projeleri hayata geçirmektedir. Sektör bağımsız ürün geliştirme yeteneğine sahip firmamız öncelikli alan olarak Savunma Sanayi, Medikal ve Bilgi Teknolojilerini belirlemiştir. OSI (Open Systems Interconnection) modelinde yer alan tüm katmanlarda (fiziksel katmandan uygulama katmanına kadar) ürün geliştirme yetkinliği bulunmaktadır.

  • TOBB ETÜ GARAJ’ın sunduğu fırsatlar/hizmetler neydi ve sana nasıl yardım etti?/ girişimcilik yolunda Garaj girişimcilik merkezindeki deneyimleriniz nelerdir? 
C:\Users\User\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\WhatsApp Image 2020-11-16 at 13.32.10.jpeg

Eski şirketim sanayi bölgesindeydi ve sonradan farkediyorum ki oldukça izoleydi, GARAJ’da bulunmak bizlerin girişimcilik ekosisteminin içinde yer almamızı sağladı ve bu durum motivasyonumuzu oldukça artırdı. 

  • TOBB ETÜ GARAJ’ın diğer inkübasyon merkezlerinden farkı nedir?/ şirketinize katkısı ne oldu? (Teknik gelişim açısından değerlendirebilir misiniz?)

GARAJ’ın en farklı yönü bence teknik mentorlarıdır denilebilir. Firmamıza atanan teknik mentorlar sayesinde, ürünleştirp satışını yaptığımız bir cihazın yeniden değerlendirilmesi sürecinde aldığımız geri dönüşler ile ürünümüzü baştan sonra yeniden revize ettik ve cihazımızı daha verimli hale getirdik. Bu değişiklikler yapılmasaydı büyük ihtimal firmamız bugüne ulaşmamış olacaktı. Örneğin, EMI/EMC gibi üretime yönelik standartların endüstriyel ürünlerde nasıl kullanılacağına dair pratik bilgiler edindik. Bu daha önce bilmediğimiz ve dikkat etmediğimiz bir konuydu.

Tasarladığımız ve ürettiğimiz ürünler detaylı incelenerek kullanılan malzemelerin seçiminden, seri üretime giden süreçteki tüm optimizasyonlar ve yazılımsal olarak sistemin daha güvenli çalışmasını sağlayacak korumalar gibi alanlarda Garaj teknik mentorları sayesinde önemli bilgiler edindik ve bunları ürünlerimize implemente  ettik.

Teknik desteğin yanında ticarileşme faaliyetlerine yönelik gerek iş modelimiz gerekse satış süreçlerimiz hakkında aldığımız geri bildirimler kısa sürede firmamızı büyütmemize oldukça yardımcı olmuştur. 

  • Türkiye’deki startuplar (veya teknoloji içerikli firmalar) sizce neden başarısız oluyor? Girişimcilik ekosistemdeki eksikler nelerdir? Bu eksikliklere ilişkin önerileriniz nelerdir? (GARAJ bu açığı kapatıyor mu? Kapatması için ne gibi öneriler sunabilirsiniz.)

Startuplar oldukça küçük yapılar. Ülkemizin bu yapıları destekleyecek farklı mekanizmalar kurması gerekir. Şirketleşme süreci sonrasında şirketin yürütülmesine ilişkin bilgi eksikliğimizin çok olduğunu gördük.  Mevzuatlara ilişkin sorunlar ödenen yüksek vergiler vs. küçük firmaların büyümesinin önünde ciddi bir engel oluşturuyor.

Büyük potansiyeli olan girişimler doğru insanlarla karşılaşmadığı için heba edip gidebiliyor.

Biz GARAJ sayesinde belki de bu girişimlerden biri olmaktan kurtulduk ve Ülkemizin önde gelen Savunma Sanayi kuruluşlarına Ar-Ge desteği veren bir yapı haline geldik.

GARAJ için önerim ise firmalara olan desteklerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamasıdır. GARAJ’ın bu işi bildiğini fakat kıymetinin yeteri kadar anlaşılmadığını düşünüyorum.

  • Global arenadaki girişimcilik kültürü ile ülkemizdeki girişimcilik kültürünü mukayese edersek, ne gibi farklılıklar mevcuttur?

Global ekosistemde girişimcilerin ve girişimci firmaların önemi yeteri kadar anlaşılmış durumda. Ülkemizde ise bu değerin yeteri kadar anlaşılmadığını düşünüyorum. 

  • Ortaklık konusunda düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Tek cümle ile açıklamam gerekirse. Aslında ne kadar zor olsa da ortaklar arasındaki uyum yakalandığında bir o kadar da mükemmel ve olmazsa olmaz bir şey. Bir insanın tek başına yapacakları sınırlı ama ortaklık sayesinde kişilerin gerçek potansiyellerinin ortaya çıkması sağlanabiliyor. Hexatech’te kurduğumuz ortaklık yapısı bu düşüncemin ne kadar doğru olduğunu bana bir kez daha göstermiştir.  

  • Sermaye yetersizliği ile nasıl başa çıktınız?

Kısa sürede gelir elde edecek ufak tefek işler yaparak kendimize bir sermaye oluşturduk. Tabi ki bu süreç oldukça zor ama güzel bir sonuç için bu tarz zorluklara katlanmak gerekiyor. TÜBİTAK 1512 desteği sermaye konusunda bize oldukça faydalı olmuştur.

  • Girişimcilik hayatınızdaki en sıkıntılı ve en güzel an?

2018 yazında yeni bir iş almıştık, hem tasarımını sıfırdan yapacağımız hem de 50 adet üretmemiz gereken hem de bunu 45 gün içerisinde yapmamız gereken bir işti. Donanımını tasarladığımız kartların testlerini yapamadan seri üretim için dizgiciye götürmüştük. Çalışmadığı durumda 50 adet kartın ve komponentlerin heba olacağı korkusu bizi çok strese sokmuştu. Birkaç ufak tefek sıkıntı sonrası çalıştırıp cihazları teslim etmiştik.

Tasarımını yaptığımız her yeni kartın üretilip masamıza fiziksel olarak gelmesi ardından fonksiyon testlerini yaptıktan sonra çalıştığını gördüğümüz her anı en güzel anımız olarak nitelendirebilirim. Fakat bunun zirvesini Hexatech’in ilk ürünü olan Hexa Stratum-I NTP Server cihazımızda yaşamıştık. Cihaz testlerini yaptıktan sonra İstanbul’a gidip bir firmaya sunumunu yaptıktan sonra 20 adet sipariş almıştık.

  • Sizi bir girişimci olarak en çok motive eden faktörler neler?

Girişimcilik yapmak için en büyük motivasyonum değer üretmek diyebilirim. Standart bir iş yapmamak, sürekli farklı şeyler öğrenebilmek, sadece teknik olarak değil; sosyal, ekonomik, kültürel ya da ticari olarak kendimi geliştirebilecek daha iyi bir ortamda bulunabileceğime inanmıyorum.

  • Sizce kimler girişimci olmalılar, kimler ise girişimcilikten tamamen uzak durmalılar?

İçinde değer üretme düşüncesi olan herkese girişimciliği tecrübe etmeyi tavsiye ederim. Hayat şartları bunu mümkün kılmıyorsa bile çalıştıkları kurumlarda da girişimci bakış açısıyla bir çok şeyi değiştirebileceklerini bilmeliler. Daha rahat bir yaşam düşüncesi olan ve risk alamayan kişilerin girişimcilikten uzak durması gerektiğini düşünüyorum.

  • Heyecan dolu bir girişimci adayı için 3 tavsiyeniz neler olur?

İyi bir ekip kurun.

Ortak faydaya odaklanın.

Kendinizi sürekli olarak geliştirin.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın