Dikkat Edilmesi Gereken Başarılı Girişimcilik Örnekleri
Girişimcilik, 9-5 çalışma düzenine baş eğmek istemeyen ve başta finansal özgürlük olmak üzere hayatının farklı alanlarını özgürleştirmeye çalışan bireylerin en sık başvurduğu yollardan biridir. Ancak yine de bu yola başvuranlar arasından başarıya ulaşabilenlerin sayısı oldukça düşüktür. Girişimcileri başarısızlığa uğratan pek çok neden bulunmaktadır. Girişimcilik yoluna ilk kez baş koyacak olan kişiler, başarılı insanların hayatlarını inceleyerek onlardan faydalanmanın yanı sıra; başarısız insanların nerede hata yaptıklarına da odaklanmalıdır. Başarılı bir girişim, kimsenin aklına gelmeyen ya da çok sıra dışı şeyler değildir. Bazen çok basit gibi görünen ama orijinal olan fikrilerin de başarılı bir girişime dönüşme potansiyeli vardır. Önemli olan bir toplumda bulunan ihtiyaçları doğru tespit edebilmek ya da başarı potansiyeli barındıran alanlardan en iyi şekilde yararlanabilmek amacıyla planlı bir yoldan ilerleyebilmektir. Bu yol üzerinde ilerleyerek başarıya ulaşmış olan pek çok girişimcilik örnekleri bulunmaktadır.
Lauren Singer ve Plastik Barındırmayan Doğal Yaşam
Bugün tüm dünyada başarılı girişimcilik örnekleri arasında gösterilen Lauren Singer, başlangıçta para kazanmayı değil; daha sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşayabilmeyi arzulamaktaydı. Bu yüzden de hayatından plastik içeren her türlü ürünü çıkarmaya karar verdi. Market poşeti, ambalajlı ürünler gibi pek çok plastik maddeyi kullanmayı terk etmesine rağmen, daha fazlasını yapabileceğine inanıyordu ve evinde kendisi için diş macunu, vücut losyonu, saç kremi, sabun, çamaşır deterjanı gibi ürünleri tamamen doğal yöntemler ile üretmeye başladı. Daha sonra çevresindeki insanların da bu tür ürünlere ihtiyaçları olduğunu ancak üretmek için yeteri kadar vakitleri olmadığını fark etti. Nihayetinde evinde üretmiş olduğu kozmetik ürünlerini çevresindeki insanlara satmaya başladı. Açtığı YouTube kanalı üzerinden de ürünlerinin tanıtımını yapan Singer, büyük bir hedef kitleye ulaşmayı ve kısa bir zaman dilimi içerisinde milyon dolarlık bir servete kavuşmayı başardı.
İlginizi Çekebilir: Girişimci Nedir ve Nasıl Olunur? Girişimciliğe Dair Her Şey!
New York’ta Bir Erzincanlı: Zeynel Erdem
Zeynel Erdem, Erzincan’da çiftçi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi ve ilk gençliğine kadar geçen süre boyunca babasının hayvanlarına çobanlık yaptı. Bir gazetede gördüğü New York resimlerinden çok etkilenen Erdem, bu şehri görmeyi en büyük hayalleri arasına yerleştirdi. Üniversitede Turizm ve Otelcilik bölümünü tercih eden Zeynel Erdem, burada gastronomi becerilerini üst düzeye çıkardı. Cebinde yalnızca 200 dolar ile Amerika’ya giden Zeynel Erdem, ilk yıllarda farklı işler yaparak kendisine bir hayat düzeni kurmaya çalıştı. Sonrasında farklı restoranlarda iş bularak kendi alanındaki yeteneklerini ortaya koydu. Uzun yıllar boyunca gecesini gündüzüne katarak çalışan Erdem, restoranını devretmek isteyen birisi ile tanıştı ve tüm birikimini harcayarak restoranı satın aldı. Öyle ki bu satın almadan sonra çalışanlarına verecek parası ve restorana malzeme almak için herhangi bir birikimi kalmadı. Karşılaştığı zorluklara rağmen mücadelesinden hiçbir zaman vazgeçmeyen Zeynel Erdem, sonunda başardı ve Amerika’nın farklı bölgelerinde şubeleri olan bir restoran zinciri kurdu. Bu başarısı onu başarılı girişimcilik örnekleri arasına taşıdı.
Otizmli Çocuklar İçin Otsimo
Down sendromlu ve otizmli çocukların eğitimlerine katkı sağlamak amacıyla birkaç eğitmen ve psikolog tarafından geliştirilen bir eğitim oyunu uygulaması olan Otsimo, halen daha tüm dünyadaki en başarılı girişimcilik örnekleri arasında gösterilmektedir. Farklı kategorilerde 50’den fazla oyun bulunduran bu uygulama, her ay 2 yeni oyun ile çeşitlendirilmektedir. Tüm geliştiricileri Türk olan Otsimo, aynı zamanda Galata Businnes Angels yatırım ağının tüm üyelerinden destek alabilmeyi başaran ilk yatırım olma unvanını taşımaktadır.
İlginizi Çekebilir: Girişimci Nedir? En Başarılı 10 Genç Girişimci
Mehmet Çetin ve Mezar Bakım Şirketi
İlginç ama başarıya ulaşmış girişimcilik örnekleri arasında yer alan bir diğer proje ise mezar bakım şirketi. Adana’da Mehmet Çetin tarafından kurulan bu şirket, farklı şehir ya da ülkelerde yaşayan kişilerin Adana’da bulunan aile üyelerine ya da yakınlarına ait olan mezarların düzenli olarak bakımını yapmak amacıyla yola çıktı. Kısa süre içerisinde 800 düzenli müşteri ve çok sayıda da tek seferlik müşteriye ulaşmayı başaran mezar bakım şirketi, 15 kişi için de iş kapısı oldu. Belirli aralıklarla mezarlıkların bakımlarını yapan ve müşterilerine fotoğraflarını gönderen bu şirket, basit bir fikirden yola çıkmasına rağmen toplumsal bir boşluğu doldurması ve ihtiyaç karşılama potansiyeli barındırması nedeni ile başarıya ulaştı.