5 Adımda Daha Üretken Bir Genç Girişimci Olun!


Son yılların en çok kullanılan terimlerinden biri olan girişimcilik, bireylerin içerisindeki yaratıcı ruhun ortaya çıkarılması halidir. Ya da diğer bir deyişle, kâr sağlayabilmek amacı ile belirli düzeyde riskli üstlenmeyi de girişimcilik olarak tanımlamak mümkündür. Girişimci ise riskleri üstlenen ve sahip olduğu yetenekler ile bu riskleri minimize etmek suretiyle başarıya ulaşmak isteyen kişidir. Genç girişimci kavramının giderek daha yaygın bir hal almaya başlamasının temelinde, teknik gelişmelerin yaratmış olduğu fırsatlar yer almaktadır. Teknik alanda yaşanan değişimlerin bir diğer getirisi ise “iş” kavramının tanımını değiştirmesi ve bireyleri belirli bir zaman ile mekân arasında sıkıştırılmış iş pratiklerinden bağımsızlaşmaya yöneltmesidir. Ancak başarılı bir genç girişimci olabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur.

Sevdiğiniz İşi Yapın

gencgirisimci

Başarılı bir girişimci olmak ve alınan risklerin altında ezilmemek için sevilen işin yapılması önemlidir. Sevmediği halde yaptığı bir işte başarılı olan insanların sayısı yok denilebilecek kadar azdır. Bir girişime başlarken; ilgi alanına girmediği halde diğer insanların o alanda başarıya ulaştıklarını görerek yönelmek, bir girişimcinin asla düşmemesi gereken hatalardan biridir. Zira bu durum, ilk başarısızlıkta pes etmek gibi istenmeyen bir sonuca kapı aralamaktadır. Küçük bir ihtimalin gerçekleştiği ve girişimin başarıya ulaştığı kabul edilse bile, girişimciler sevmedikleri yeni işlerinden kısa süre içerisinde sıkılarak verimsiz hale geleceklerdir. Unutulmamalıdır ki bir genç girişimci açısından önemli olan bir seferlik başarıya ulaşmak değil; başarıyı devamlı kılmaktır. Bu da ancak yapılan işin sevilmesinden geçmektedir.

Her Daim Öğrenmeye Açık Olun

Başarılı girişimcilerin en bilinen ortak özelliklerinden biri, sürekli olarak yeniliklere açık olmaları ve öğrenmeye hiç ara vermemeleridir. Yani bir girişimci açısından öğrenmenin sonu ya da sınırı yoktur. Zira teknik alanlar başta olmak üzere neredeyse her alanda artarak hızlanan bir değişim yaşanmaktadır. Sürekli öğrenme yoluyla bilgilerini tazelemeyen ve yaşanan değişimlere ayak uyduramayan kişilerin girişimlerinin başarısız olma ihtimali oldukça yüksektir. Ancak burada sözü edilen öğrenme ve eğitim kavramlarından yalnızca okullardan alınacak eğitim akla gelmemelidir. Hatta bir girişimci açısından okulda verilen eğitim, odaklanılması gereken en son öğrenme kaynaklarından biridir.

Sürekli Hareket Halinde Olun

Başarılı bir genç girişimci olabilmenin bir diğer yolu ise sürekli olarak aktif olmaktır. Girişimciler de dinlenmek için kendilerine zaman ayırabilir ya da sosyalleşebilecekleri farklı aktivitelere katılım gösterebilir. Ancak eğlencenin bir yaşam tarzı haline dönmesinden kaçınılması gereklidir. Daha yüksek performans ile çalışabilmek açısından zamanın doğru kullanılması da önem arz etmektedir. Kulaktan duyulan ya da sosyal medya platformlarında sürekli olarak görülen “girişimciler erken uyur, erken uyanır” gibi sloganlara da itibar edilmemelidir. Başarılı olan girişimciler arasında erken uyananlar olsa da bu değişmez bir kanun olarak erken uyanan herkesin başarılı olacağı anlamına gelmemektedir. Bu yüzden de girişimciler, kendilerini en dinç hissettikleri zaman diliminde çalışmaya odaklamalıdır.

A Takımınızı Oluşturun ve Bir Plan Yapın

Her başarılı girişimin arkasında, yüksek vasıflara sahip bir ekip yer almaktadır. Bu yüzden de genç girişimciler planlama yapmadan önce kendileri için ideal bir çalışma grubu oluşturmalıdır. Bu çalışma gurubu oluşturulurken dostluk gibi kavramlardan ziyade; yüksek öz disipline sahip ve girişimi başarıya taşıma potansiyeli yüksek olan kişilere odaklanılması önem arz etmektedir. Girişim planı oluşturulurken de bu grupta yer alan herkesin fikirlerine başvurulmalı ve tartışma ortamı sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bir girişimi başarıya ulaştırabilecek tek bir yol yoktur. Birden fazla yolu, aynı anda tek kişinin yürümesi mümkün olmadığına göre, sağlam bir ekip başarının vazgeçilmez şartlarındandır.

Harekete Geçin

Klişeler girişimciler için uzak durulması gereken hususlardır. Ancak klişe haline gelmiş olan “başlamak, bitirmenin yarısıdır” sözü tam da girişimciler için söylenmiştir. Başarılı olmak isteyen bir genç girişimci planlarını ya da atması gereken adımları asla ertelememelidir. Bir fikir ortaya çıktıktan sonra onun geliştirilmesine odaklanılmalı ve en olgun hale geldikten sonra da uygulamaya konulmalıdır. Tembellik ya da üşengeçlik bir girişimcinin ruhunda asla bulunmaması gereken niteliklerdendir. Eğer genç girişimci adayları harekete geçmekte zorlanıyorlarsa, kendilerine itici güç oluşturtabilecek bazı motivasyonlar edinmeleri yararlı olacaktır.

Sonuç olarak iş dünyasında başarılı olmak bir gecede başarı gerektirmez. Uzun vadeli bir strateji belirlemeli ve başarılı oluncaya kadar bu adımları geliştirmelisiniz. Unutmayın, zorluk çekmeyen girişimci yoktur. Bu uzun sürecinizde size destek olacak bir yer arıyorsanız Bigg Garajolarak yanınızdayız. Detaylı bilgi ve başvuru için bizimle iletişime geçin!

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın