Girişim Fikri Olanlar İçin BİGG Programının Avantajları Nelerdir?

Geleneksel iş modellerinin artık eskisi kadar cazip gelmemesi, girişimcilik faaliyetlerinin giderek daha önemli hale gelmesine neden olmaktadır. Son yıllarda iş dünyasında en sık duyulan kavramlardan biri olan girişimcilik, yenilikçi yüzü ve dönüştürücü özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Başarılı bir girişim planı olan ancak bunu gerçekleştirecek maddi olanaklara sahip olmayanlar için hem devlet kurumları hem de özel şirketler tarafından sağlanan pek çok destek bulunmaktadır. Türkiye’de teknoloji alanındaki yaratımlar açısından en önemli kuruluşlardan biri olan TÜBİTAK da girişim fikri olanlar için hibe destek programları uygulamaktadır.

BİGG Programı Nedir?

TÜBİTAK tarafından yaratıcı girişim fikirlerine sahip olanları desteklemek amacıyla geliştirilmiş olan BİGG programı, başarı ihtimali ve dönüştürücü gücü yüksek olan projelerin 200.000 Türk lirasına varan tutarlarda hibe ile finanse edilmesini sağlamaktadır. BİGG programının ana destek konusu, akıllı teknolojilere dair projelerdir. Bu doğrultuda BİGG programına başvurulabilecek alanları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Akıllı Ulaşım: Ulaşım araçları ile akıllı teknolojilerin entegre edilmesi, daha güvenli ulaşım olanaklarının ortaya çıkarılması açısından önem arz etmektedir. Yol güvenliği, akıllı otomotiv teknolojileri ve insansız hava araçları gibi projeler, BİGG programı kapsamında desteklenmektedir.
  • Enerji ve Temiz Teknolojiler: Yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği, son yıllarda hükümetler tarafından en çok kafa yorulan konulardan biridir. Zira mevcut ve sınırlı enerji kaynaklarının tükenmesi, büyük bir risk oluşturmaktadır. Yenilenebilir enerji, akıllı kent uygulamaları, akıllı çevre uygulamaları ve enerji kaynaklarının daha verimli kullanımı alanlarında geliştirilen projeler de BİGG programı açısından önemlidir.
  • Akıllı Üretim Sistemleri: Endüstriyel alanlarda daha hızlı, kaliteli ve güvenilir üretim yapabilmek ancak akıllı üretim sistemleri ile mümkündür. Bu amaçları taşıyan projeler de BİGG programında destek bulabilmektedir.
  • İletişim ve Sayısal Dönüşüm: İnsan yaşamının en önemli faktörlerinden biri olan iletişim, BİGG programı açısından da aynı derecede önemli görülmektedir. IoT, karar destek yazılımları, büyük veri, yapay zekâ ve arttırılmış gerçeklik gibi alanlarda yapılan çalışmalar bu kapsamda desteklenmektedir.
  • Akıllı Sağlık Sistemleri: Akıllı sistemlerin insanlar açısından en yararlı kullanımlarından biri de akıllı sağlık sistemleridir. TÜBİTAK bu konuda girişim fikri olanları da BİGG programına dahil etmektedir.
  • Sürdürülebilir Tarım: Yanlış tarım politikaları ve tarımda geleneksel yöntemlerin kullanılmaya devam edilmesi, tarım arazilerinden istenilen verimin alınamamasına ve tarımın giderek risk altına girmesine yol açmaktadır. Su kaynaklarının daha doğru ve verimli kullanımı, tohum geliştirilmesi, sağlıklı bitki uygulamaları ve hayvan sağlığını takip etmeyi amaçlayan projeler de bu programının kapsamındadır.

İlginizi Çekebilir: Asansör Konuşması Nedir? Neden Önemlidir?

Neden BİGG Garaj?

TÜBİTAK tarafından sunulan BİGG programına katılım sağlayabilmek için, TÜBİTAK tarafından yetkilendirilmiş olan uygulayıcı kuruluşlar aracılığı ile başvuru yapılması gereklidir. Bu uygulayıcı kuruluşlar arasında yer alan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, girişim fikri olan bireyleri BİGG programına dahil edebilmek için BİGG Garaj projesini yürürlüğe sokmuştur. Bu proje, uygulayıcı kuruluşlar listesindeki diğer kuruluşlardan, ulusal çapta olması nedeniyle pozitif ayrılmaktadır. BİGG Garaj bugüne kadar 23 şehirden 69 farklı projenin 9.800.000 TL destek almasını sağlamıştır. Halihazırda çok sayıda şehirde eğitim programları yürüten BİGG Garaj, girişimcilik yönü ile öne çıkan bireyleri, TÜBİTAK ile buluşturma misyonunu sürdürmektedir.

BİGG Garaj’da Süreç Nasıl İşliyor?

BİGG Garaj projesi kapsamında TÜBİTAK desteği alabilmek için izlenmesi gereken 9 aşamalı bir yol bulunmaktadır. İlk aşamada bireyler girişim fikri ile ön başvuru yapmaktadır. İkinci aşamada ise projeler ön başvuruya dair ön değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Ön değerlendirmeden geçmeyi başaran girişimciler için üçüncü aşamada genel bir eğitim verilmekte ve sonraki aşamada da projeler jüriye sunulmaktadır. Bu jüriden geçmeyi başaran girişimciler, beşinci aşamada daha detaylı eğitimlere alınmakta ve mentorluk desteği sağlanmaktadır. Bu aşamayı da tamamlayan bireyler, final jürisinin karşısına çıkmakta ve ikinci aşamaya geçip geçmeme konusunda değerlendirilmektedir. Bahsedilen 6 aşama, 2 ana başvuru evresinden ilkini teşkil etmektedir. Yedinci aşamada bireyler TÜBİTAK başvurusu için daha gelişmiş bir eğitim programına alınmaktadır. İkinci ana başvuru evresine hazırlık olan bu eğitimden sonra TÜBİTAK başvurusu yapılmaktadır. Başvurusu kabul edilen ve onaylanan bireyler, daha sonra TÜBİTAK tarafından bir seminere tabi tutulmaktadır. Tüm bu aşamalardan geçmeyi başaran bireyler, hibe ödemesi almaya hak kazanmaktadır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın