Sanal Girişimcilik Nedir? Olumlu ve Olumsuz Yönleriyle Sanal Girişimcilik!

Üretimin gerçekleşmesi amacı ile tüm gerekli araç ve gereçleri bir araya getiren, gerekli finansmanı sağlayarak ticari kazanç getirecek üretimi gerçekleştiren ve bu alandaki Pazar kanallarını araştıran kişiler girişimci olarak bilinmektedir. Ekonominin kalkınmasında ve ülkenin gelişmesinde girişimcilerin çok önemli bir rolü vardır. Günümüzde internet dünyasının hızla gelişme göstermesi ve insanların alışveriş alışkanlıklarının değişim göstermesi ise sanal girişimcilik kavramının doğmasını sağlamıştır. Sanal girişimcilik daha çok genç kesimin yöneldiği ve ticaret işlemlerinin tamamının elektronik ortamlarda gerçekleştiği bir alandır. Bir başka ifade ile mal ve hizmetlerin dağıtımının, tanıtım ve satış işlemlerinin, ödeme süreçlerinin internet üzerinden gerçekleştirilmesi olarak da tanımlanabilmektedir. Birçok olumlu yönü bulunan bir girişimcilik türü aynı zamanda çeşitli riskleri de beraberinde getiriyor.

Sanal Girişimcilik Nedir?

Son yıllarda sıklıkla duyulmaya başlanan sanal girişimcilik kavramı işletmeler açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Değişmekte olan dünyaya ayak uydurabilmek isteyen girişimci özelliklere sahip kişilerin internet ortamında bir işletme ya da şirket kurması sanal girişimcilik olarak tanımlanabilir. Yeni bir iş terimi gibi algılanmasına rağmen bu alanda uzun bir süredir çalışmalar yapılmaktadır. E ticaret siteleri, ürün ve hizmetlerinin tanıtımı yapan kurumsal işletme web siteleri sanal girişimciliğin yalnızca bir yönüdür. Özellikle Türkiye’de internet kullanımının yaygınlaşması, akıllı telefonların birçok kişi tarafından kullanılmaya başlanması bu sektörün hızla gelişmesinde önemli etkilere sahiptir. Bu alanda faaliyet gösteren kişiler daima eğitim ve gelişime açık kişilerdir. Yeni iş olanaklarını araştıran ve yeniliklere kolaylıkla uyum sağlayan girişimcilerdir. Rekabet üstünlüğünü ele geçirmek için ne yapmaları gerektiği konusunda birtakım çalışmalar yapabilen ve internet dünyasını yakından tanıyan kişilerdir. Sanal girişimcilik alanında başarı elde etmek isteyen kişiler her bakımdan yüksek potansiyele sahip yaratıcı kişilerdir. Rekabetin son derece yoğun olduğu sanal girişimcilik alanında rakip analizi, dijital pazarlama ve reklamcılık, arama motoru optimizasyonları gibi alanlarda da önemli çalışmalar yapmak önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Girişimciler İçin En Önemli Kaynak Olan Mentorlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sanal Girişimcilik Olumlu ve Olumsuz Yönleri Nelerdir?

Sanal girişimcilik bugün birçok kişinin ticaret hayatına girmek için tercih ettiği alanlardan biridir. Halihazırda işletmesi olanların yanında bir şirketi ya da işletmesi olmayan kişiler de sanal girişimcilik alanında faaliyet gösterebilmektedir. İnternet ortamında bir girişimci olmanın birçok avantajı bulunmaktadır. Ürün ve hizmetler ile müşteri arasında ki reel farklılıklar kolayca kapatan bu girişimcilik türü Pazar konusunda beklentilerin ötesinde bir avantaj sağlar. Coğrafi engelleri ortadan kaldırması en avantajlı özellikleri arasında yer almaktadır. Olumlu özelliklerinden birisi de istenilen her alanda iş ortamı kurulabilmesidir. Bir şirketin saatli çalışanı olmak yerine kendi işinizin başında bir patron olabilmenizin en kolay yoludur. En çok ilgi çeken yanlarından birisi de kazancın sınırsız olmasıdır. Herhangi bir işte yalnızca belli miktarda maaş için çalışırken sanal girişimcilik alanında çabalarınız kadar para kazanma avantajı vardır. Çalışma saatlerini sizin belirlemeniz ve gerekirse uluslararası alanda da ticaret yapmanız mümkündür. Olumsuz yönlerine bakıldığında ise çok çaba göstermeyi gerektirmektedir. Teknoloji ile yakından ilgili değilseniz ve dijital dünyayı iyi tanımıyorsanız başarıyı yakalamak da kolay olmayacaktır. Rekabet ortamı normalden daha yoğun bir ortamdır ve fırsatları görenlerin çok erken dönemlerde bu sektörde yerini aldığı söylenebilir. Bu nedenle eğer sanal girişimcilik alanında faaliyette bulunmak istiyorsanız rakiplerinizin çok büyük olduğunu söylemek gerekir. Azim, özveri ve çok çalışmayı gerektiren bir alandır. Başarı sanıldığı kadar kolay gelmez. Aynı zamanda benzersiz bir iş fikri yaratamıyorsanız insanların bu alanda sizi kabul etmesi de kolay olmayacaktır. Sanal girişimcilik her yönü ile fırsatlar dünyası olsa da dezavantajlarının da olduğunun bilinmesi gerekir.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın