Startup’ınızı Geliştirmek İçin Atmanız Gereken 6 Temel Adım!


Geleneksel iş modellerinin teknoloji içine doğmuş olan genç kuşağa hitap etmemesi, yeni ve yenilikçi iş modellerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Büyük ölçüde teknoloji etrafında şekillenen bu iş modellerinden biri de startup olarak adlandırılan, var olan bir sorunu çözme gayretinde olan ya da yeni bir ürün ortaya koymayı amaçlayan modeldir. Doğru stratejiler izlendiği zaman startuplar kısa sürede yüksek başarı düzeylerine erişebilmektedir. Bir startup projesi geliştirmek isteyen her girişimcinin atması gereken bazı temel adımlar bulunmaktadır.

Bir İş Planı Oluşturun

Başarılı bir startup ortaya koyabilmek için atılması gereken adımların başında doğru bir iş planı hazırlanması gelmektedir. Ancak iş planı oluşturmak sıradan ve hafife alınabilecek bir durum değildir. Plan hazırlanırken uzmanlardan destek almak ve her konuda detaylı analizler ile esas hedefe odaklanmak gereklidir. Ayrıca planın çok yönlü olmasına ve maliyet, zaman, amaçlar, riskler gibi tüm önemli noktaları içermesine dikkat edilmelidir.

İlginizi Çekebilir: 2021 İçin Etkili Startup Pazarlama Stratejileri

Uygun Finansmanı Sağlayın

Startup projelerinin başarısını doğrudan etkileyen faktörlerden biri de finansmandır. Çoğu projenin başarısızlığa uğramasının temelinde finansman eksikliği gelmektedir. Ya da bu sorun yüzünden başarılı olma potansiyeli olan projeler, başlamadan rafa kaldırılabilmektedir. Startuplar genellikle yetersiz bütçe ile başlatılan projelerdir. Bu yüzden de finansman için yatırımcılara gereksinim duyulmaktadır. Ancak seçilecek yatırımcının yalnızca sunacağı maddi olanaklara değil, proje alanında tanınmış bir isim olmasına, projeye sahip gibi değil ortak gibi yaklaşmasına dikkat edilmelidir.

Bir Web Sitesi Oluşturun ve İşinde Uzman Pazarlamacılar ile Çalışın

Web siteleri projeyi daha geniş kitlelere duyurabilmek ve daha nitelikli yatırımcılar çekebilmek açısından en uygun araçlardandır. Kurumsal firmalar ve projeler için dijital kartvizit olma niteliği taşıyan web sitelerinin yönetimi de büyük önem taşımaktadır. Özellikle dijital pazarlama olarak adlandırılan ve pazarlama pratiklerinin daha yüksek verim ile dijital ortamlarda yürütülmesini amaçlayan uygulamalar için yeteri kadar bütçe ayrılmalıdır. Startup projelerinin başarısını temin edebilmek adına uzman pazarlamacılarla çalışmaya da özen gösterilmelidir.

İlginizi Çekebilir: Bir Startup’ta Yer Almadan Önce Bilmeniz Gereken 4 Şey!

Mentor Desteği Alın

Amacı gerçekten manada başarıya ulaşmak olan bir startup girişimcisi ya da girişimci ekibi, dış destek almaktan hiçbir zaman kaçınmamalıdır. Mentor desteği de denilen bu dış destekler, özellikle ekip içerisinde uzman bulunmayan konularda yol gösterici olması bakımından hayati öneme sahiptir. Proje için finansman sağlayan bazı yatırımcılar, aynı zamanda mentor desteği de sunabilmektedir. Ya da bu yönde bir talebin yatırımcılara arz edilebilmesi de mümkündür.

Bir Müşteri Tabanı Oluşturun

Müşteriler, bir projenin başarıya ulaşmasını sağlayan en büyük etkendir. Zira ister yeni bir ürün üretmeyi amaçlasın isterse de var olan bir soruna çözüm getirsin, projenin ortaya koyduğu şeyin bir hedef kitlesi bulunmaktadır. Bu hedef kitlenin doğru belirlenmesi, başarı şansının yükselmesi anlamına gelmektedir. Hedef kitleyi net olarak belirlemek ve pazarlama faaliyetlerinin önemli kısmını onlara odaklamak gereklidir. Bu noktada veri kullanımı ve veri analiz araçlarından yararlanma ön plana çıkmaktadır.

Her Duruma Karşı Hazırlıklı Olun

Startup projeleri yürütülürken, olumsuz durumların meydana gelmesi de mümkündür. Risk diye ifade edilen olumsuzluklar, projenin başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açabilmektedir. Bir girişimci, her türlü senaryoya hazır olmalı ve en kötüsüne göre kendini hazırlamalıdır. Ancak hazırlıklı olmak demek, riskin gerçekleşmesi durumunda pes etmek demek değildir. Her duruma karşı alternatif bir eylem planı geliştirilmeli ve projenin en az zararla sürdürülebilmesi için çaba gösterilmelidir. Projelerde risk yönetimi ayrı bir uzmanlık alanıdır.

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın