Girişimci Nedir? En Başarılı 10 Genç Girişimci

Girişimcilik kavramının son yıllarda popüler hale gelmeye başlamasına paralel olarak, girişimci nedir sorusu da çok sayıda kişi tarafından sorulmaya başlanmıştır. Girişimciliği en basit anlamıyla, yenilikçi bir anlayış çerçevesinde ve belirli düzeyde risk alarak toplumsal ihtiyaçlara yönelik üretilen çözümler şeklinde tanımlamak mümkündür. Burada bahsi geçen ihtiyaç kavramı bugünün ihtiyaçları olabileceği gibi, gelecekte ortaya çıkması muhtemel ihtiyaçları da kapsamaktadır. Buradan hareketle girişimci nedir sorusuna da bahsi geçen tüm bu faaliyetlere öncülük eden kişi şeklinde bir yanıt vermek mümkündür. Elde ettiği başarıları ile hem dünyada hem de Türkiye’de adından övgü ile söz ettiren çok sayıda genç girişimci bulunmaktadır.

Oprah Winfrey

Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen ve 17 yaşına kadar da türlü çileler içerisinde büyüyen Oprah Winfrey, günümüzde dünyanın en başarılı kadın girişimcileri arasında yer almaktadır. 17 yaşındayken Kadın Siyasi Tennessee güzeli seçilmesinin ardından yerel bir televizyon kanalında sunucu olarak iş bulan Winfrey, 1986 yılında ona bugünkü ününü kazandıran Harpo Communications şirketini kurmuş ve büyük bir medya imparatorluğunun sahibi olmuştur.

Nevzat Aydın

Türkiye’nin en başarılı girişimcileri arasında yer alan Nevzat Aydın, tam anlamıyla girişimci nedir sorusunun yanıtıdır. Bugün milyonlarca kişi tarafından kullanılan Yemek Sepeti uygulamasını 2001 yılında 80 bin dolar sermaye ile kuran Aydın, bu girişimini 2015 yılında tam 589 milyon dolar karşılığında satmayı başardı. Bu satış, o zamana dek Türkiye’nin yurtdışına ihraç ettiği en büyük internet satışı olma gibi bir ayrıcalığa da Nevzat Aydın’a kazandırmıştır.

İlginizi Çekebilir: Girişimci Nedir ve Nasıl Olunur? Girişimciliğe Dair Her Şey!

Kerem Çatay

Henüz 25 yaşındayken Kerem Çatay tarafından kurulan Ay Yapım Film Şirketi, kuruluşunun üzerinden az bir zaman geçtikten sonra Türkiye’nin en büyük yapım şirketleri arasında yer almayı başardı. Ay Yapım’ın bu başarıya ulaşmasının en büyük nedeni ise Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu ve Dudaktan Kalbe gibi Türk Edebiyatı’nın önemli kitaplarından yapmış olduğu film uyarlamalarıydı. 

Ahmet Sarı – Tolga Tatari

Ahmet Sarı ve Tolga Tatari, günümüzde var olmasa da bir zamanlar Türkiye’de en çok kullanılan e ticaret sitelerinden biri olan Markafoni’yi kurarak önemli bir girişime imza attılar. Kuruluşunun üzerinden daha 2 yıl geçmeden günlük 15 bin parça ürün satış rakamına ulaşan Markafoni, aynı zamanda Türkiye’nin yurtdışına açılan ilk e ticaret platformu olma ayrıcalığını da elinde bulundurmaktadır.

Jack Ma

Son dönemin en meşhur girişimcileri arasında yer alan Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, garsonluktan Çin’in en zengin adamı olma unvanını elde etmeye kadar uzanan başarı dolu bir hikâyenin kahramanıdır. 40 milyar dolarlık servete sahip olan Jack Ma, bu noktaya ulaşıncaya kadar defalarca başarısız olmuş ancak buna rağmen asla pes etmemiş. Bu yönüyle de Jack’in girişimci nedir sorusuna güzel bir cevap olduğunu iddia etmek mümkündür.

İlginizi Çekebilir: Girişimci Nedir? Başarılı Bir Girişimci Olmak İçin İpuçları

Muhammad Yunus

Bangladeşli bir ekonomist olan Muhammad Yunus, düşük gelirli kişilerin de üretim faaliyetlerine katılabilmeleri adına, düşük faiz oranları ile çalışan bir mikro finans sistemi kurmuştur. Bu girişimi Yunus’a 2006 yılında Nobel Barış Ödülü kazandırmıştır.

Arzu Kaprol

Arzu Kaprol, otuzlu yaşlarının ortalarında kendi adı ile kurmuş olduğu moda markasını, Türkiye’nin en önemli moda markaları arasına taşımayı başarmıştır. Özel tasarım kıyafetleri ile Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında da her geçen gün şubelerinin sayısını artıran Kaprol, Türkiye’nin milyoner kadınları arasında yer almaktadır.

Larry Page

Günümüzde en çok kullanılan arama motoru Google’ın kurucu ortaklarından biri olan Larry Page, kısa sürede büyük bir servetin sahibi olmayı başarmıştır. Aynı zamanda Google’ın popülerliğini artıran “Page Rank” sisteminin de mucidi olan Larry Page, varlığı ile girişimci nedir sorusuna anlam kazandıran girişimciler arasında yer almaktadır.

Cihat Dündar

Cihaz Dündar, otuzlu yaşlarda kurmuş olduğu B’iota Laboratuvarları’nda ilaç hassasiyetiyle kozmetik üretimi yapan ilk Türk firması olmayı başarmıştır. Avrupa’nın bu konudaki en büyük üçüncü laboratuvarı olmayı başaran B’iota, iç satışlarının yanı sıra 30’dan fazla ülkeye her yıl milyonlarca dolar değerinde kozmetik ürünü ihraç etmektedir.

James Dyson

İngiliz girişimci James Dyson, kendi tasarladığı yenilikçi elektrikli ürünleri üretip pazarlayarak adını en başarılı girişimciler arasına yazdırmayı başarmıştır. Dyson esas şöhretine ise günümüzde halen daha yaygın bir şekilde kullanılan torbasız elektrik süpürgeleri ile ulaşmıştır.

Yukarıda belirttiğimiz hepimizin bildiği ve en başarılı girişimcilerden olmak isteyenleri çin Bigg Garaj olarak yanınızdayız. Detaylı bilgi ve iletişim için bize ulaşın!

İlginizi Çekebilecek Diğer Makaleler

Bu makaleyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşın